Millä korvata maitorahka tai heraproteiini ruokavaliossa?

Onko maitorahkalle ja heraproteiinille korvaajaa?

Kun alotin kuntosalitouhut noin kymmenen vuotta sitten, vannoin rasvattoman maitorahkan nimeen. Sehän oli suorastaan täydellinen proteeninlähde terveellisessä ruokavaliossa, tai näin ainakin luulin. Maitorahkaa söin tuolloin noin 1 – 3 purkkia päivässä ja määrä oli aika valtava! Rahkan mukaan sekoitettiin marjoja, sokeritonta mehukeittoa ja hedelmiä. Kun jätin ruokavaliostani maitotaloustuotteet pois, niin ensimmäiseksi ongelmaksi minulle tuli se, miten korvaan maitorahkan ruokavaliossani.

 

Maitorahka

 

Ongelma oli todella hankala, sillä olin syönyt vuosia maitorahkaa ja yhtäkkiä joudun miettimään, että millä ihmeellä korvaan sen. Aloin etsimään ratkaisua ongelmaani. Löysin yllättävän vähän tietoa asiasta ja luultavasti suurin osa ihmisistä on vasta nyt heräämässä maidottomaan ruokavalioon ja sen terveyshyötyihin. Pitkien etsintöjen jälkeen löysin vihdoin korvaajan maitorahkalle tai oikeastaan aika montakin! Woop woop!!

Ohessa on lista kaikista ruoka-aineista, millä voit korvata esimerkiksi maitorahkan tai herajauheen maidottomassa ruokavaliossa, tai haluat muuten vain lisätä proteiinin saantiasi hyvistä proteiinin lähteistä. Tuotteet ovat sellaisia, mitä olen itse kokeillut ja maistellut.

 

Riisiproteiini

Maku: Riisiproteiineissa maku ja tuntuma on aika jauhoinen. Jauho sekoittuu suhteellisen hyvin esimerkiksi marjasmoothien mukaan ja smoothiella saa maunkin peitettyä aika hyvin. Tuotteessa on todella iso proteiinipitoisuus, joten siitä pointsit vaikka maku ei välttämättä ole omaan makuun sopiva, koska jauhe on aika kuivaa ja todella ”jauhomaista”. Riisiproteiini sisältää myös paljon aminohappoja ja tästä myös iso plussa tuotteelle!

Proteiinipitoisuus: noin 70 – 85 g/100 g (riippuen jauheesta)

lupiinijauho

Lupiinijauho

Maku: Lupiinijauho on ehdottomasti yksi suosikeistani, koska omaa hyvin neutraalin ja hennon maun ja sopii hyvin esimerkiksi smoothien sekaan. Makea lupiini kuuluu siis palkokasveihin ja se on soijan, herneen, pavun ja maapähkinän sukuinen ravintokasvi. Lupiinijauho on jalostettu versio syömäkelvottomasta lupiinilajikkeista. Lupiinijauho sisältää myös E-vitamiinia, joka on tärkeä vitamiini esimerkiksi miehille.

Proteiinipitoisuus: 40 g/ 100 g

 

maitorahkan korvike

Herneproteiini

Maku: Hernejauheen maku on, noh se on hernemäinen. Jauhe sekoittuu hyvin nesteeseen, mutta maussa on havaittavissa herneen vivahde. Jos siis tykkäät hernekeitosta, tämäkin luultavasti maistuu sinulle. Koostumus on mielestäni herneproteiinissa parempi kuin esimerkiksi riisijauhossa.

Proteiinipitoisuus: noin  85 – 90 g/100 g  (riippuen jauheesta)

 

herneproteiini

Hamppujauho

Maku: Jauheen väri on ruskea ja koostumus sekoittaessa smoothieen on hieman puuromainen. Maku on aika neutraali ja ehkä hieman pähkinäinen. Voidaan käyttää myös kastikkeiden suurustamiseen. Tämä jauhe on mieheni mieleen!

Proteiinipitoisuus: 27,9 g/100 g

Sisältää rasvaa 8,9 g/ 100 g:ssa

 

Luomukananmunat

Olen aina käyttänyt kananmunia proteiinin lähteenä, mutta vasta tutustuttuani luomuun, päätin kokeilla myös luomukananmunia. Mielestäni makuero on kuin yöllä ja päivällä, silloin kun puhutaan tavallisista kananmunista ja luomukananmunista. Kananmunien pitäisi maistua ns. neutraalilta ja hyvältä ja juuri tällaiseltä maistuvat luomumunat. Tavalliset kananmunat maistuvat mielestäni jotenkin kalamaiselta ja tunkkaiselta, joka johtunee luultavasti siitä, mitä kanoille syötetään ruuaksi. Keitettyjen munien hajukin eroaa suuresti toisistaan tavallisten ja luomumunien välillä. Suosittelen siis ehdottomasti kokeilemaan luomumunia, mikäli et ole niitä vielä kokeillut!

Tällä hetkellä käytän smoothien seassa lupiinijauhoa ja myös kananmunia syön jonkun verran. Jauheista on lähiaikoina tulossa blogiin reseptejä, joten kannattaa pysyä menossa mukana. Odotan innolla jo sirkkatuotteita ja mahdollisen sirkkajauheen tulemista markkinoille! Hyvänä aasinsiltana tästä, sain mahtavan tilaisuuden päästä tutustumaan Kurikassa sijaitsevaan sirkkaamoon ja aiheesta on tulossa blogikirjoitusta lähiaikoina, joten stay tuned! 😉

<3 Tiina

Kirjoita kommentti