Hormonaalisen aknen ainut hoitokeino on ruokavalio

Hormonaalinen akne ja ruokavalio

Olen kärsinyt koko elämäni hormonaalisesta aknesta, välillä se on ollut parempi välillä pahempi. Akne alkoi minulla jo nuorena teininä noin 14 – 16-vuotiaana ja jo pian tämän jälkeen aloin syömään e-pillereitä pitääkseni naamani kunnossa, koska lääkärikin minulle niitä suositteli. Nykyään en suosittele syömään mitään hormonaalisia pillereitä, koska koen sen olevan vastoin omia periaatteitani. Lisäksi moni saa niistä turhia sivuvaikutuksia. Vierähti ehkä noin kymmenen vuotta (jolloin kasvoni myös pysyivät suhteellisen hyvänä) pillereitä syöden. Päätin kuitenkin jossain vaiheessa lopettaa ne, sillä koin saavani niistä erilaisia mielialaoireita. Lisäksi mietin, että onko järkevää tai  edes terveellistä syödä ylimääräistä  kehon ulkopuolelta tulevaa vierasta hormonia.

 

Hormonaalinen akne

Akne, tuo sitkeä kaveri

Jätin pillerit siis pois ja pian tämän jälkeen naamani räjähti totaalisesti. Vuosi taisi olla silloin 2012. Naamani oli täynnä isoja punaisia patteja ja varsinkin leuan alue oli todella kipeä. Patit olivat todella kipeitä ja saattoivat olla kuukausia naamassani. Jouduin laittamaan naamalleni joka päivä hirveän meikkivoidekerroksen, koska en kehdannut kulkea ilman meikkiä missään. Sain myös lääkäriltä reseptillä aknevoiteen, joka oli todella raaka iholle ja kuivatti naamaani älyttömästi.  Voide auttoi hetkellisesti, mutta kun lopetin käytön, iho meni taas pahemmaksi. Kokeilin kaikki mahdolliset ihonhoitotuotteet ja rahaa paloi. Olin kuitenkin päättänyt, että en enää syö mitään hormonaalisia pillereitä, vaan etsin apua muualta.

 

Hormonaalinen akne

Ratkaisu akneen löytyi yllättävän läheltä

Olen aina syönyt terveellisesti ja treenannut paljon. Ruokavalioni koostui tuona aikana rasvattomasta rahkasta ja pastasta sekä ruisleivästä ja oli todella hiilihydraattipitoinen. Söin siis omasta mielestäni ”terveellisesti”, mutta söin todella paljon maitotaloustuotteita, vehnää ja ihan liian vähän vihreitä kasviksia. En ole niinkään makean tai sokerin ystävä, toki satunnaisesti syön jotain makeaakin. Luulen, että kohdallani kaikki oli sattuman summaa: Kova liikunta, stressi ja liian hapan elimistö (johtuen ruokavaliosta). Kaikki nämä yrittivät ilmoittaa minulle, että jokin oli vialla. Olin myös alannut kärsiä jatkuvasta närästyksestä ja se ei todellakaan ollut terveen kehon merkki. Nykyään koen, että maitotaloustuotteet tai viljatuotteet (ruis, ohra sekä vehnä) kuuluvat ruokavalioon vain satunnaisesti. Pitkällä aikavälillä ne voivat aiheuttaa erilaisia tulehdustiloja kehossa ja olla erilaisten sairauksien takana. Ratkaisun etsiminen jatkui vuoteen  2016 ja toukokuussa törmäsin silmiä avaavaan dokumenttiin. Siinä kerrottiin, että rasvattomat maitotaloustuotteet ovat suurin iho-ongelmien aiheuttaja. Onko vastaus ollut koko ajan silmieni edessä, enkä vain ole tajunnut sitä. ”Olet mitä syöt” – kuuluu sanonta, pätee hyvin tässäkin asiassa. Olisiko ratkaisu niinkin yksinkertainen asia kuin ruokavalio? Päätin ottaa asiasta kunnolla selvää ja selvisi myös, että joillekin ihmisille oireita aiheuttavat viljat kuten ruis ja ohra mutta, etenkin vehnä. Pitkän selvittelyn ja pohtimisen jälkeen päätimme yhdesssä mieheni kanssa koittaa lähes maidotonta ja lähes viljatonta ruokavaliota. Jätimme ruokavaliosta pois lähes kaikki maitotaloustuotteet. Venhän, ohran ja rukiin jätin kokonaan ruokavaliostani pois (kaura jäi). Juustoa ja kreikkalaista jogurttia tulee syötyä vielä vähäisissä määrin.

 

Hormonaalinen akne

Ruokavaliokokeilu toi tuloksia!

Lisäsin ruokavaliooni myös enemmän kasviksia sekä viherjauhetta, koska olin lukenut, että se auttaa happoemästasapainoon ja täten myös närästykseeni.  Ensimmäiset huomaamani vaikutukset olivat juuri närästyksen jääminen kokonaan pois. Huomasin ruokavalion vaikutuksen vähitellen ja olin päättänyt, että kokeilen ruokavaliota ainakin puoli vuotta (koska ihmeet eivät tapahdu hetkessä). Jos vaikutuksia ei ole, lopetan kokeilun. Ilokseni huomasin kuitenkin noin  5 – 6 kuukauden jälkeen, että naamani oli jo paremmassa kunnossa ja että  isot kipeät hormonifinnit olivat pikkuhiljaa kadonneet leuastani! Myös vatsan ylimääräinen turvotus oli lähtenyt. Muutos ei todellakaan tapahtunut hetkessä ja luulen, että minun kehoni oli sen verran sekaisin, että ihon ja hormonitasapainon tasaantuminen, vei noin kauan aikaa. Ihmeet eivät tapahdu hetkessä, vaan välillä vaaditaan malttia ja paljon. Myös mieheni huomasi ruokavalion vaikutukset noin kuukauden kokeilun jälkeen. Hän on aina kärsinyt herkästä, toimimattomasta sekä turvonneesta vatsasta.  Nyt hänen kaikki vatsaoireensa olivat kadonneet ja nykyään vatsa toimii kuin junan vessa. Lisäksi hän huomasi kasvoissa olleen kiusallisen kuivan ihottuman parantuneen. Vastaus ei aina ole yksiselitteinen ja se mikä toimii toisella ei välttämättä toimi toisella. Kehottaisin kuitenkin kokeilemaan erilaisia ruokavaliomuutoksia, jos kärsit esimerkiksi hormonaalisesta aknesta, kokeilusta ei ainakaan haittaa ole! Vastaus voi olla nenäsi edessä 😉

<3 Tiina

 

 

9 kommenttia

 1. MM 4.11.2017 klo 04:37

  Kiitos tästä!
  Minulla ei ole aknea, mutta muita iho-ongelmia ympäri kehoa. Tästä saattaa löytyä apu minullekin. ☺

  • Tiina Karjala 4.11.2017 klo 18:22

   Moikka Mona!
   Kiitos kommentistasi, mahtava kuulla jos kirjoituksestani on apua!:)

   -Tiina

 2. Anu 5.11.2017 klo 08:02

  Mielenkiintoinen kirjoitus jossa ajattelemisen aihetta. Ihmettelen kuitenkin sitä, että viittaa tekstissä useamman kerran suomalaisiin viljoihin. Tarkoittanet kotoisia viljoja kuten vehnää, ohraa, ruista ja kenties/ehkä myös kauraa. Viljan alkuperällä ei liene tässä yhteydessä merkitystä. Viittaus suomalaisiin viljoihin antaa vaikutelman, että jokin juuri suomalaisissa viljoissa olisi vikana. Todellisuudessa täällä tuotettu vilja on maailman puhtainta. Ongelma ymmärtääkeni siis kyseisissä viljalajeissa ylipäätään.

  • Tiina Karjala 5.11.2017 klo 12:42

   Moikka Anu!
   Kiitos huomiostasi ja muutinkin nyt tekstiäni hieman tarkemmaksi. Tarkoitin tekstissä tosiaan vehnää, ohraa ja ruista. Itsekin syön tosiaan kauraa, koska en koe se aiheuttavan itselleni mitään oireita 🙂

   -Tiina

 3. Hormonihelvetti ;) 6.11.2017 klo 19:24

  Heippa!

  Löysin tänne ihan googlen kautta ja pakko kommentoida kun on itselle niin ajankohtainen ja tärkeä aihe. Jouduin lopettamaan akneen määrätyn Diane Nova yhdistelmäpillerin 6 vuotta sitten veritulpan takia ja siitä asti olen taistellut aknen kanssa ja kokeillut siis älyttömän määrän kaikkea. Rahaa ja aikaa on palanut hirvittävästi. Olen lukenut paljon tutkimustuloksia, ulkomaalaisia forumeita yms. Voin viikossa käyttää asian tiimoilta helposti monia tunteja. Ihotautilääkärillä olen käynyt kaikkiaan lähemmäs kymmenen kertaa, kosmetologilla monia kymmeniä kertoja. Kaikki aknelääkkeet on nyt kokeiltu, jopa vahvin lääke Roacuttan ja vielä kolmesti. Mistään lääkkeistä ei pysyvää apua.

  Akneni ei ole paha (eli en ole ns tyypillinen ”pitsanaama”), mutta erittäin ailahteleva ja kiusallinen. Iho vetää lyhyessä ajassa tukkoon, pientä näppyä ja välillä kasvot ovat kauttaaltaan aivan tukossa. Välillä taas finnit ovat selässä, rintakehällä, kaulassa ja leukaperissä. Välillä pientä ihottuman tyylistä ”röpöä”, välillä taas syviä herneen kokoisia finnejä, joiden parantuminen kestää jopa kuukauden. Tilanne tuntuu vaihtelevan koko ajan.

  Ruokavaliotani ja lisäravinteita olemme käyneet läpi lääkäreiden ja kosmetologien kanssa ja kaikki ovat olleet sitä mieltä että perusruokavalioni on kunnossa. Kaikkea kohtuudella. Nyt kuitenkin olen alkanut epäillä, että voisiko aknea ruokkia liian hapan elimistö/liian vähäinen vatsahapon määrä. Tein vatsahappotestin ruokasoodalla (löytyy googlettamalla) ja sen mukaan vatsahappotilanne ei todellakaan ole normaali: ei mtn reaktiota. Minulla on myös paljon muita oireita, jotka viittaa alhaiseen vatsahapon määrään. Toisaalta taas en edes tiedä mitä närästys on ja sinänsä pistää miettimään voiko syy olla happojutuissa.

  Eri ruokavaliot on kokeiltu ja nimenomaan kaikki mitä suositellaan aknelaiselle ja taas eliminoitu kaikki aknelle epäsuotuisat, erilaisia vitamiineja yms. Mistään ei selkeää ja pysyvää apua. Ainut mikä todella pahensi aknea oli palautusjuoman sisältämä heraproteiini ja sen tietenkin lopetin pysyvästi. Maitorahkan pois jätettyäni outo turvotus kylläkin poistui, mutta tilanne aknen suhteen ei parantunut. Ylipäätään ainoa maitotuote mitä nykyään käytän on juustot, korvaan maitotuotteet kaura- tai soijapohjaisilla tuotteilla.

  Aknen perimmäinen syy selvisin reilu vuosi sitten, eli minulla on hormonihäiriö PCOS. Tämä tuli esille gynellä ultrassa, johon taas päädyin ihme munasarjojen kohdalla tuntuvien kipujen myötä. En ole todellakaan tyypillinen PCOS tapaus, koska minulla on aina ollut todella säännölliset kuukautiset ja olen aina myös ollut hoikka/urheilullinen. Hyväkuntoinen ja perusterve.

  Tässä sitä odotetaan 6 vuoden jälkeen edelleen ratkaisua =D En vain suostu luovuttamaan. Olen vielä ihmisenä sellainen esteetikko ja joudun myös edustamaan jne. On oikeasti kova paikka kun iho on kamala vaikka mitä tekisi, kasvoja kun ei voi piilottaa. Kasvot olen oppinut meikkaamaan hyvin eli akne ei ns hyppää silmille (käytän lähes kokonaan mineraalimeikkejä), mutta kun tosiaan akne on välillä myös rintakehällä ja selässä. On myös inhottavaa meikata leukaperiin asti, koska meikki likaa vaatteet.

  Jään mielenkiinnolla seuraamaan tätä ja on mielettömän hienoa, että omalla kohdallasi ruokavaliomuutos on selkeästi auttanut.

  • Tiina Karjala 8.11.2017 klo 17:56

   Moikka Hormonihelvetti!

   Minullakin oli aikoinaan juuri tuo valmiste käytössä! Sanoit, että ruokavaliosi on kunnossa mutta oletko kokeillut viljatonta ruokavaliota (vehnä, ohra, ruis pois) Joillekin oireita aiheuttavat juurikin nämä kyseiset viljat. Suosittelen jokatapauksessa kokeilemaan viljatonta ruokavaliota ainakin jonkun aikaa, itselläni ihon rauhoittuminen kesti noin puolivuotta! Lisäravinteet ovat myös tärkeässä osassa ja suosittelen panostamaan hyviin lisäravinteisiin ja unohtamaan markettien lisäravinteet (lisäravinteista tulossa muuten postausta jossain vaiheessa). Suosittelen lisäämään ruokavalioon myös runsaasti vihreitä kasviksia ja viherjauhetta (esim. spirulinaa) tasapainoittamaan elimistöä.

   Minäkin söin maustettuja heraproteeneja aikoinaan todella pitkän aikaa ja akneni oli silloin todella huonossa kunnossa. Herajauheet sisältävät mm. soijalesitiiniä joka voi olla alkuperältään geenimuokattua, lisäksi niissä on paljon muitakin lisäaineita. Nykyaikana ruoka sisältää runsaasti erilaisia kemikaaleja jotka ovat haitallisia elimistölle joten jos kukkarosi antaa periksi kehoitan suosimaan luomua. Millaisia mineraalimeikkejä käytät? Itse käytin Bare Mineralsin mineraalimeikkejä, koska luulin että ne hengittävät eivätkä tuki ihohuokosia. Olin väärässä ja minulla ne tukkivat ihohuokoset ja kuivattivat ennestään rasvaista ihoani. Nykyään minulla on käytössä vain luonnonkosmetiikkaa ja meikkivoiteena BOHON meikkivoide johon olen ihan rakastunut! Toivottavasti vastauksestani oli apua sinulle 🙂 Tulethan tykkäämään Ekoelämäni Facebook sivustani, niin saat ensimmäisten joukossa tiedon uudesta postauksestani.

   -Tiina

   • Hormonihelvetti ;) 12.11.2017 klo 16:33

    Heippa taas!

    Olen koittanut gluteenittoman lisäksi myös täysin viljatonta, tosin vain muutaman kuukauden. Ei motivoinut jatkamaan, koska ei tuntunut olevan mtn vaikutusta. Nyt syön maksimissaan yhden puolikkaan täysjyvä ruisleivän (jälkiuunileipä) pvässä ja aamulla tattaripuuroa. Muita viljatuotteita en käytä. Käytössäni on vain Solgarin valmisteita. Tällä hetkellä menee naisille suunniteltu monivitamiini, d3, vahva omega-3, sinkki ja magnesium. Kokeeksi otin käyttöön nyt myös vatsahappovalmisteen. Tein sen vatsahappotestin ruokasoodalla ja ei tapahtunut kerta kaikkiaan mitään. Normaali vatsahappotaso aiheuttaisi röyhtäilyä. Kasvisten määrän olen ruokavaliossa vuosien varrella vähintäänkin tuplannut, jokin viherjauhe oli käytössä hetken mutta oli niin hirveän makuista etten saanut minkään kanssa alas =D

    Sanoit, että puoli vuotta kesti ihosi parantua? Mistä tiedät että se on nimenomaan ruokavalion ansiota? Oletko koittanut mitä tapahtuu jos syöt vaikka vkonlopun aikana kaikkea epäsopivaa? Olen vain niin toivoton itse tämän asian kanssa, että sitä tulee niin skeptiseksi =/ Ruokavalio aiheuttaa omalla kohdallani myös haasteita sen suhteen, että syön määrällisesti hiton paljon. Arkisin 6 ateriaa, kaikki ruuat teen itse eli töihin teen eväät. Vaikka syön tuon 6 ateriaa minulla on usein nälkä pari kertaa pvässä. Tuntuu, että proteiinia pitäisi olla todella paljon joka aterialla vaikka jo nyt sitä on.

    Jostain kumman syystä tää akne on ollut jo muutaman kk ajan jatkuvasti poikkeuksellisen huono. Näin paha ei ole ollut vuosiin. Ainut mikä selkeästi auttaa heti on Bionin savinaamio ja aurinko. Olin 2 kk sitten vkon ulkomailla ja iho lähti paranemaan nopeasti ja huononi taas nopeasti matkan jälkeen. Aurinko on aina ollut hyväksi iholleni ja rakastan aurinkoa.. D-vitamiinilisää käytän taas aina lokakuusta huhtikuuhun + monivitamiinista saan D:tä pienen määrän ympäri vuoden. Tämän hetken tilanne on vähän surullinen sen suhteen, että olen koko ajan tehnyt enemmän asioita jotka pitäisi olla aknelle hyväksi ja iho ei näytän minkäänlaisia taantumisen merkkejä. Tässäkö kiitos sitten. Eniten juurikin ruokavaliossa muutoksia. On vain ollut vähän rankat kuukaudet kun ennen ollut huonoja kausia ennen hyvä kausi (yleensä ennen kuukautisia) ja nyt iho huonona koko ajan. Välilllä tuntuu, että tulen hulluksi =D Ajattelin jättää punaisen lihan joksikin aikaa pois ihan muistakin syistä: tuntuu ettei sovi suolistolle nykyään. Luomua käytän niin paljon kuin mahdollista.

    ”Ihana” kuulla, että jollain muullakin tuo hera villiinnyttänyt aknen noin selkeästi. Onneksi asia tuntuu olevan kohtalaisen hyvin tiedossa. Ainakin pari lääkäriä ja kosmetologit kysynyt käytänkö palautusjuomia ja ovat nostaneet heraproteiiniasian esille. Käytätkö muuten soijamaitotuotteita? Ostin nyt Alpron Go on välipaloja töihin, olivat ainakin hyvän makuisia mutta jollain vissiin soijamaitokin voi olla pahasta?

    Oletko saanut apua kasvohoidoista ja käytätkö jonkun tietyn sarjan tuotteita? Itse käyn joka kk Bionin happokuorinnassa ja Bionilta myös kotihoitotuotteet. Pitää ihon muutoin hyvänä, mutta itse aknelle ei kyllä tee mitään. Exuviancen tuotteet ja hoidot taasen eivät sopineet: joko iho hilseili tai työnsi rasvaa pintaan: yleensä molempia samaan aikaa eli toinen kohta hilseili kuivuudesta ja toinen tirisi rasvasta. Ihoani on kaikki kosmetologit sanoneet todella hankalaksi, koska on kuulemma todella ohut mutta silti aivan tukossa ja toisaalta taipuvainen kuivuuteen vaikka samalla rasvoittuukin hulluna.

    Tällä hetkellä mulla on Jane Iredalen ja juurikin Bare Mineralsin meikkivoide (molemmat nestemäisiä) + Barelta myös puuteri. Ovat sopineet hyvin, mulle ei yleensä melkein mikään meikkivoide sovi.. Ylläri =D Täytynee koittaa tuota Bohon meikkivoidetta, näytti olevan myös nestemäinen ja hintakin varsin edullinen. Mennyt aikamoinen rahasumma meikkivoiteisiin, helposti yksi puteli kun on yli 40 € ja sitten joko sävy tai koostumus osoittautuu epäsopivaksi. Onko tämä Boho kuinka peittävä? Ilmeisesti sävyjä on vain 5? Bare Minerals on siitä ollut hyvä, että sävyjä on todella paljon. Toisaalta taas Iredalellakin sävyjä on vain 8 ja oikea sävy löytyi.

    Olen harkinnut myös Funktionaalisen lääketieteen lääkärille menemistä. Voisin kuvitella etten ole ainoa ”kun mikään ei auta” tapaus. Kävin tykkäämässä sivustostasi facessa. On niin mukava vaihtaa ajatuksia ihmisen kanssa, jolla ollut niin samanlainen tilanne. Omassa tuttavapiirissäni ei ole kerta kaikkiaan ainuttakaan, jolla olisi aknea. Olen siinä mielessä asian kanssa aika yksin. Sekin myös osaltaan tuo vähän huonoja fiiliksiä kun kiva olla aina ainut finninaama =D Takana on pitkä stressaava kausi tai oikeastaan vuosi: häät, oman kodin valmistuminen/muutto ja töissä todella isot muutokset jne. Olen tiedostanut stressin määrän, mutta sitä ei oikein voi poistaa noin vain. Asiat täytyy vain tehdä ja kestää, onneksi koko ajan olen tiennyt että se ei ole pysyvää. Nyt kun stressin taso on laskenut ja stressaavat asiat eliminoitu niin sitten pahenee iho, tosi kiva juttu tämäkin 😉 Tuntuu myös että sekoitin kroppani viimeistään siinä kohtaa kun söin töistä kertaa pitkän antibioottikuurin. Kuvittelin että saan sillä ihon häitä varten ok kuntoon. Niin ei kuitenkaan käynyt. Häiden jälkeen lopetin heti antibiootin. Söin kuurin aikana probiootteja ja söin niitä vielä pitkään kuurin lopettamisen jälkeenkin.

    Tulipas taas pitkä tarina.

 4. Tuula Mäkinen 6.11.2017 klo 19:30

  Hienoa,että acne on hoitunut!
  Tyhmä pääni ei ymmärtänyt kuinka hormonaalinen acne hoitui näin. Alkudiagnoosi ei ollut kenties ihan kohdallaan. Muuten uskon että ruokavaliolla saa paljon aikaan.

  • Tiina Karjala 8.11.2017 klo 17:17

   Moikka Tuula!

   Kiitos kommentistasi. Aknea on olemassa kahta erityyppistä, on hormonaalista ja sitten on perinnöllistä. Minulla akne oli hormoniperäinen ja todellakin sain sen kuriin ruokavaliomuutoksella, kuten tuossa kirjoitinkin. Välttämättä ei toimi kaikille mutta kannustan ehdottomasti kokeilemaan, koska kokeilusta ei ole mitään haittaa 🙂

   -Tiina

Kirjoita kommentti