Missä menee tapahtumajärjestäjän vastuu?
Kävimme Solar Sound -festivaaleilla viikonloppuna ja olihan se aikamoinen kokemus niin hyvässä kuin pahassa. Lauantaina Ilma oli mitä mainioin ja fiilis oli korkealla. Tapahtuma oli loppuunmyyty ja väenpaljoudesta sen kyllä huomasi, sillä porukkaa oli liikenteessä jo aamupäivästä. Tapahtuma oli ikärajaton ja se tarkoitti sitä, että myös alaikäiset pääsivät alueelle ja alueella oli rajattu anniskelu-alue. Erityisesti antaisin kiitosta matalasta melutasosta tapahtumajärjestäjille. Yleensä festareilla on ihan älyttömän kovalla musiikki, mutta nyt taso tuntui olevan ihan ok- tasolla.
Missä menee vastuu?
Tapahtuma-alueen ulkopuolelle alkoi kerääntyä porukkaa jo hyvissä ajoin ennen itse festivaalin alkamista ja joukossa oli myös paljon alaikäisiä nuoria. Luultavasti festivaali oli nuorten kesän kohokohta. Koko kaupunki oli täynnä nuoria ja kieltämättä hieman hätkähdin, kun näin nuorten tyttöjen juovan taskumatista kirkasta torikeskuksen edessä keskellä päivää, eikä heillä ollut aikomuksenakaan piilotella pulloa. Jäin miettimään, missä menee vastuu nuorten juomisesta ja kenen se on? Missä menee vastuu rikotuista paikoista ja roskaamisesta ja kenelle se kuuluu? Mediassa on ollut paljon puhetta siitä, mikä on tapahtumajärjestäjän tai poliisin vastuu tälläisissä tilanteissa. Mielestäni vastuu ei kuulu heille vaan joillekin muille. Eikös hyvät ja huonot tavat opita jo lapsena kotona? Näky Seinäjoella oli jotenkin surullinen ja epätodellinen. Mielestäni vastuu ei kuulu virkavallalle tai tapahtumanjärjestäjille, vaan vastuu kuuluu yksinkertaisesti vanhemmille. Loppupeleissä vanhemmat opettavat lapsilleen, kuinka pitää käyttäytyä. Vanhempi näyttää mallia, lapsi oppii pienempänä matkimalla ja toimii niin kuin vanhempansa.
Mikä kasvatus?
Minulle on jo pienenä opettettu, että ei saa roskata. Mielestäni asia on varsin yksinkertainen, viet omat roskasi roskiin, etkä jätä niitä lojumaan ympäriinsä. Tätä opetusta olenkin noudattanut koko elämäni ja siksi roskaaminen on mielestäni käsittämättömän tyhmää käyttäytymistä. Eikö kukaan ole opettanut nykyajan nuorille tai varhaisaikuisille, että ei saa roskata? Näkymä Lakeudenpuistossa lauantai yön jälkeen oli aika surullinen ja sai minut ajattelemaan, että miksi nuoret ja nykypäivän ihmiset käyttäytyvät näin. Onko vanhempien vastuu lapsista siirretty kokonaan koululle, poliisille ja muille, että vanhemman ei tarvitse ottaa vastuuta?. Mielestäni lapsilla ja nuorilla pitää olla rajat ja vastuu rajoista on vanhemmilla. Jos minkäänlaisia rajoja ei ole alunperinkään asetettu, ei pysty niitä poliisi, opettaja tai kukaan muukaan asettamaan. Vanhemman kuuluu olla läsnä, auttaa ja kuunnella omaa lastaan sekä opettaa mikä on oikein ja mikä väärin. Rajat lähtevät aina kotoa. Toivon, että jatkossakin järjestetään erilaisia tapahtumia, koska ne lisäävät myös lähialueiden yrittäjien toimeentuloa ja koen, että kaupunki on myös vetovoimaisempi. Toivoisin myös samankaltaisia tapahtumia ja häppeninkiä Vaasaan.