Miksi yrityksen pitäisi panostaa TYKY–toimintaan? Eihän se edes tuota yritykselle mitään!

Otsikko on hieman kärjistetty, mutta valitettavasti usein suurkonsernien johtajat ajattelevat, että TYKY-toiminta ei ole ”kannattavaa” eikä välttämätöntä ja yleensä juuri tässä kohtaa on budjetista helppo leikata, kun yrityksellä on taloudellisesti tiukkaa.  Kolikossa on aina kaksi puolta ja olen sitä mieltä, että jos yrityksen toimintaa, tai tulosta halutaan kasvattaa, on syytä ensimmäiseksi siirtää katse työntekijöihin ja heidän motivaatioonsa.

 

tyky

Motivointi motivointi motivointi!

Otetaanpa esimerkki ravintola-alan työntekijästä. Melkein kuka tahansa osaa tiskata, mutta kuitenkin motivaatio on se, joka loppupeleissä ratkaisee tilanteen eli sen, kuinka työntekijä hoitaa hommansa. Työhön vaikuttaa siis työntekijän sisäinen motivaatio, sekä ulkopuolelta tuleva motivointi. Vaikka työntekijän oma motivaatio olisi kunnossa, voi siihen vaikuttaa muualta tuleva negatiivinen motivaatio. Yrityksen arvot, työntekijöiden kohtelu yrityksessä, sekä työilmapiiri vaikuttavat olennaisesti siihen, miten työntekijä kokee työn.

 

tyky

Henkilöstösuunnittelu yrityksessä

Yrityksen henkilöstösuunnittelu vaikuttaa olennaisesti työntekijän motivaatioon ja itse pidän ”pehmeästä” henkilöstösuunnittelusta. Pehmeä henkilöstosuunnittelu on yhteistoiminnallinen ja joustava prosessi, jossa henkilöstö nähdään pääomaeränä. Tässä kiintopisteenä ovat liiketoiminnan strategia ja suunnitelmat, mutta henkilöstö mukautetaan ja sopeutetaan liiketoimintaan jatkuvat muutokset huomioiden, eli työntekijät huomioidaan yrityksessä. Yritysten menestymisen ehtona on, että siellä toimitaan tehokkaasti. Yritys, joka pystyy suurempaan tehokkuuteen kuin kilpailijansa, saa suhteellista kilpailuetua. Yrityksen tasolla hyvä suoriutuminen on tavoitteiden saavuttamista ja niiden ylittämistä. Yrityksen menestykseen vaikuttaa siis olennaisesti miten tavoitteet ja palkitseminen on määritelty.

 

tyky

Hyvinvoiva henkilöstö on tuottava

Kun työntekijöitä palkitaan, parantaa se heidän sitoutumistaan yritystä kohtaan. Työntekijöitä  voidaan palkita osaamisesta, asenteesta tai kehittymiskyvykkyydestään. Palkitseminen turvaa hyvän työpanoksen ja suoriutumisen työntekijältä, sekä lisää runsaasti työntekijän motivaatiota! Vain hyvinvoiva henkilöstö pystyy työskentelemään tehokkaasti, oppimaan, kehittymään sekä tuottamaan luovia ratkaisuja ja uusia innovaatioita.  Jos ihminen on ollut pitkään ilman lepoa, oppii hän huonommin kuin levänneenä. Monen menestyvän yrityksen takana on yleensä henkilöstön sitoutuminen työhön ja yritykseen. Hyvässä kunnossa oleva yritys toimii hyvässä kunnossa olevan henkilöstön varassa. Hyvinvointi näyttää siis tuottavan lisää hyvinvointia ja siihen kannattaa satsata. Hyvää työilmapiiriä vahvistavat ja työporukkaa tiivistävät erityisesti yhteiset tapahtumat ja esimerkiksi juuri TYKY–päivät, nämä luovat myös yhteisöllisyyttä. Ilmapiiri vaikuttaa taas suuresti työntekijän motivaatioon ja mikäs sen parempi motivaattori kun antaa työntekijälle jotain extraa. Mielestäni TYKY–päivät ovat aika edullinen keino työntekijän motivointiin, koska mikään muu ei tuota niin hyvin, kuin työstänsä pitävä ja motivoitunut työntekijä.

Jos kaipaat apua hauskan ja elämyksellisen TYKY-päivän järjestämiseen, katso lisää täältä!

 

Kirjoita kommentti